Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

ТОП-10 міфів про програмування і програмістів

23.10.2020

1187 переглядів

На перший погляд здається, що професія програміста, яка настільки пов'язана з логікою і навчанням, застрахована від будь-яких вигадок. Але насправді в сфері розробки міфів так багато, що вони часом починають просочуватися в реальність.

Якби те, що говорять про сферу програмування і програмістів, було правдою, розробкою займалися б виключно гіки (люди, захоплені сучасними технологіями) 20 з хвостиком років і деякі з них були б в 10 разів краще за інших. Вони застосовували б свої видатні знання математики для написання коду, а писали б цей код виключно по ночах. Проте насправді все зовсім не так.

Підготували для вас ТОП-10 поширених міфів про програмування та програмістів.

 

10. Здібності до програмування визначаються математичними здібностями
І так і ні. Якщо у вас хороші здібності до математики, це ще не говорить про те, що ви станете хорошим розробником. І якщо у когось немає схильностей до математики, він все одно може проявити себе в програмуванні - в тих сферах, де потрібна практична кмітливість.

Якщо не брати до уваги розробку ігор, більшість розробників користуються тільки базовими прийомами алгебри і статистики - для визначення, наскільки ефективний їх код. Та й то в самих мінімальних обсягах.

 

9. Ви можете спеціалізуватися на чомусь одному
Сфера програмування розвивається з блискавичною швидкістю, так що вчитися доведеться все життя. Оволодіти досконало якоюсь мовою програмування буде мудрим кроком, адже це дозволить вам краще розбиратися в тонкощах мови і краще працювати з нею. Але не варто зупинятися на чомусь одному (мові, фреймворку і т. д.), Інакше в якийсь момент виявиться, що ви вмієте працювати тільки з legacy-системами.

 

8. Програмування - це просто написання коду
Побутує думка, що розробники просто переводять ідеї в код. І багато хто не розуміє, що при цьому розробники приймають безліч рішень. Сюди відносяться і рішення, пов'язані не з кодом, а з дизайном або якимись нефункціональними вимогами. Хороші розробники відслідковують ці питання і обговорюють їх в команді, а більш дрібні рішення приймають самостійно.

 

7. Хороші програмісти працюють цілими днями
Тут ми уявляємо собі картинку з «Кремнієвої долини»: хлопці в толстовках, що сидять на енергетиках. Якась доля правди в цьому є, особливо якщо говорити про стартапи. Але в більшості випадків ця картинка далека від звичайної. Безліч досліджень вказують на те, що понаднормова робота і недосип абсолютно не підвищують продуктивність, скоріше навпаки.

В реальності безліч розробників - сімейні люди. У них є своє життя поза програмуванням, і, зазвичай, вони вважають за краще йти з роботи вчасно.

 

6. Мову програмування можна опанувати за кілька тижнів
За два-три тижні ви зможете вивчити базовий синтаксис мови, але ви точно не станете майстром. Щоб оволодіти мовою на гідному рівні, потрібен інтерес до неї, терпіння, а головне - практика.

Якщо вас чекає операція, ви не захочете, щоб вас оперував лікар, який тільки книжки читав і тести проходив (нехай навіть успішно). Щоб стати хірургом, людина повинна провести багато годин в практиці - беручи участь в операціях. Уявляйте, що ви теж свого роду хірург, тому що хорошому розробнику теж потрібна м'язова пам'ять.

 

5. У розробників погано розвинені соціальні навички
Багато людей впевнені, що програмісти - одинаки, які сидять за своїми комп'ютерами в ізоляції від навколишнього світу. А коли їм все ж доводиться стикатися із зовнішнім світом, вони губляться. Найчастіше такі ідеї спонукають менеджерів спілкуватися з розробниками таким чином, що це може ображати команду.

Насправді програмісти зовсім не безпорадні, вони постійно приймають безліч рішень. А той факт, що їм подобається писати код, взагалі не означає, що вони вважають за краще самотність.

 

4. Розробка - не творче заняття
Програмування - це технології і логіка, але це ще й мистецтво. Люди, які не є програмістами, часто просто не бачать краси в конструкціях коду. Та й деякі розробники можуть її не помічати.

Багато програмістів порівнюють написання коду з написанням віршів. Це безперечно акт творчості. Пол Грем писав про це у своїй книзі «Хакери і художники».

 

3. Програмування - це нудно
Всім часом буває нудно, але ви ж не будете присвячувати своє життя тому, що вас взагалі не захоплює. Кодинг може бути захоплюючим заняттям. Це суміш архітектури, математики та мови. Людям, які не знайомі з програмуванням, воно може не здаватися цікавим. Але розробники знають, що кодинг - це постійний пошук рішень та постійне навчання; як же це може набриднути?
 

2. Розробники - генії
Щоб стати програмістом, не потрібно бути генієм. Потрібен драйв і вміння вчитися. Програмісти постійно стикаються з помилками, що може відвертати людей від цього заняття. Але ті, хто здатний раз по раз помилятися, робити висновки і йти далі, стають хорошими розробниками.

 

1. Мова Х - найкраща
У світі програмування просто немає «найкращої» мови, що підходить для всіх випадків життя. Кожна мова займає свою нішу. І кожна з них може бути кращою за інших в певних обставинах. Для створення інтерактивних програм ви берете JavaScript, а якщо вам потрібно побудувати дуже спритний додаток, ви звертаєтеся до C++.

 

Більшість міфів, що стосуються IT, народжені звичайним незнанням предметної області та неабиякою часткою помилкових упереджень. Сьогодні ми постаралися зруйнувати деяку частину з них і показати, що програмування - НЕ вежа зі слонової кістки, а цілком реальна сфера людської діяльності, в якій кипить життя і яка потребує поповнення своїх рядів.

Не бійтеся робити кроки назустріч програмуванню. Руйнуйте стіни незнань та непорозумінь навчаючись в Комп'ютерній Академії IT STEP.

 

Дізнатися більше про курс програмування від IT STEP



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Дизайн

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.   Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завда

ШАГ логотип

Soft-skills

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.   Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.   Знайомство з концепцією SMART-цілей SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів �

ШАГ логотип

IT STEP School

Триває набір в ліцензовану загальноосвітню школу з поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов! Тисніть, щоб дізнатися деталі!

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності